Navodnjavanje (zalivanje) travnjaka

Navodnjavanje (zalivanje) travnjaka

Navodnjavanje je mera koja može da se primenjuje ali nije uvek obavezna. Sve zavisi od količine padavina tokom sezone vegetacije. Nažalost, poslednjih godina svedoci smo ekstremnih pojava tokom vegetacione sezone u vidu ili suše ili obilnih padavina. U slučaju nedostatka padavina i suše navodnjavanje travnjaka je obavezno jer u suprotnom trava može prestati da raste, pa čak dobiti smeđu boju i osušti se. Ukoliko nema dovoljno vode, ni druge mere nege ne mogu dati svoj puni efekat.

Jeste li znali da se najveća masa korenovog sistema trava nalazi u površinskom sloju zemljišta 10-15 cm? Osim toga one su i veliki potrošači vode. Upravo zato je bolje ako imamo mogućnosti da po potrebi izvršimo zalivanje travnjaka. A sad druga krajnost – većina ljudi neupućenih u uzgoj travnjaka brine o tome kako im travnjaci nisu dobro zaliveni, istina je da je većina travnjaka uništena zbog prevelikog zalivanja.

Kada zapravo treba navodnjavati…

Pravi trenutak za zalivanje vašeg travnjaka je onda kada trava usled nedostatka vlage počne da bledi. Travnjak se zaliva retko, kada se površinski sloj zemljišta osuši, ali većim količinama vode tako da zemljište bude vlažno do 15-20 cm u dubinu. Na ovaj način trava se podstiče da formira dublji i jači korenov sistem što joj pomaže da kasnije crpi vodu iz nešto dubljih slojeva zemljišta i čini je manjeosetljivom na sušu.

Kada bismo travu zalivali često i sa manjim količinama vode isforsirali bi razvoj korena u površinskom sloju zemljišta. Ovo je čini osetljivom na sušu. Takođe, preobilno zalivanje utiče na ispiranje hranljivih materija u dublje slojeve zemljišta gde oni postaju nedostupni za biljke. I ne samo to. Prevelika vlaga u zemljištu sprečava aeraciju zemljišta, pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja, potencira rast specifičnih korova…

… i u koje doba dana?

Kao optimalno vreme za zalivanje Vašeg travnjaka tokom dana, preporučuje se rano jutro ili kasno veče, posebno tokom leta i toplih dana. Ipak, naše mišljenje je da treba izbegavati i večernje zalivanje jer trava ostaje mokra tokom noći.Zalivanje toko dana, leti, može dovesti do stvaranja ožegotina i prouzrokovanja temperaturnih šokova. Ujedno, pri višim temperaturama i većoj vlažnosti pojačan je intenzitet razvoja patogena. Mnogi nemaju nekog izbora kada je odabir izvora vode za zalivanje u pitanju. Zato je najčešći izvor upravo vodovod. Najveći problem je tokom leta kada su čak moguće i restrikcije u vodosnabdevanju usled ekstremnih temperatura. Naša preporuka je da, kad  god je moguće, koristite drugi izvor vode za zalivanje.