Prolećno uređenje bašte i terase

You are currently viewing Prolećno uređenje bašte i terase

Bašta veselih boja na terasi ili u lođi učiniće da stan dobije svoju oazu mira i odmora, a fasada zgrade novi, lepši izgled.

Čim grane prvo prolećno sunce, vreme je da se razmišlja o kombinacijama cveća za sadnju u bašti. Osnovni moto kojim se treba rukovoditi je da treba pustiti mašti na volju i slobodno eksperimentisati. Samo je jedno pravilo: vaš je izbor boja i vi odlučujete hoćete li kombinovati različite biljke istih nijansi ili ćete složiti kontrast.

Pejzažne arhitekte kažu da je sada pravo vreme da se u cvećarama izabere cveće boja i oblika koji vam se dopadaju, a uklapaju se u izgled i veličinu terase.

Najbolji izbor za balkone i terase

Za balkone su namenjene biljke koje ne idu visoko i koje nemaju duboko korenje, jer rastu u ograničenom prostoru. Pri kupovini biljaka obratite pažnju na mesto na kojem želite da ih zasadite (sunčano, polusenovito, senovito), na vreme i dužinu trajanja cvetanja, boju cvetova, visinu i oblik bokora.

Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Preporuka je kombinacija pink, narandžaste i crvene boje, ali takođe lepi efekti mogu se postići i samo jednom vrstom cveća.

U prizemlju…

Ako se prozori nalaze u prizemlju, ili na prvom spratu i blizu ulice, treba izabrati cveće nežnijih boja i sitnijih cvetova i listova, dok za prozore i balkon na trećem, četvrtom ili petom spratu, koji su dosta odmaknuti od ulice, treba izabrati biljke jarkih boja, krupnijih cvetova i listova, kao i biljke čije stabljike ne stoje uspravno nego padaju.

… i na višim spratovima

Biljke i cveće na balkonima iznad osmog sprata više su izloženi suncu i vetru, pa se zato preporučuju niže vrste, kao što su ageratum, lobelije, niska kadifica, sedumi, prkos ili perena.

Na suncu…

Za sunčane terase se preporučuju petunija, sulfinija, kadifica, ageratum, lobelija, muškatla, verbena, prkos, salvije, niske dalije, begonija semperflorens, dragoljub, lotus, a od višegodišnjih vrsta lantana, ruža, vanila, viseća muškatla, bugenvilija, hibiskus. Od biljaka puzavica predlažu se klematis, ladolež i mirisni grašak, a od citrusa limun i manadrina.

… i u polusenci

Na terase koje su preko dana u polusenici treba saditi lobeliju, ukrasnu koprivicu, kadifice, lepog jovu, zevalice i noćne frajle, a od višegodišnjih vrsta treba izabrati hortenziju, hostu, fuksiju, astilbu, geranijum, bršljan, gomoljaste begonije i englesku muškatlu.

Kao viseće balkonske biljke preporučuju se sulfinije, begonije pendule, mindušice, lotus, prkos, dragoljuba, verbene, viseće muštakle, hederu, asparagus, ali i jestive viseće jagode.

Izaberite pametno

Prostor za uređenje terase najčešće je vrlo ograničen. U tom slučaju važno je izabrati određenu paletu i količinu bilja i vrstu materijala kako se ne bi dobio neželjeni rezultat – neukus i prenatrpanost.