Sadnja stolona, rizoma i travnih čepova

You are currently viewing Sadnja stolona, rizoma i travnih čepova

© Romangorielov | Stock Free Images

Ovaj način zasnivanja travnjaka koristi se uglavnom u toplijem klimatu.

Za brzo formiranje travnjaka koristi se sadnja vegetativnih delova biljke trava. Ako se pažljivo pristupi zasnivanju travnjaka, mladice veoma brzo puštaju koren i šire se u formu gusto zbijenog tepiha od finolisnih trava. Ovi travnjaci zahtevaju ređe košenje i plevljenje od sejanih i travnjaka zasnovanih postavljanjem travnog tepiha, dok se pri svakom sečenju ivica travnjaka dobija svež i jeftin sadni materijal.

Polaganje mladica je mnogo teži posao nego setva trava, jer su trave usevi gustog sklopa (veliki broj biljaka na jedinici površine). Zato ovaj način nije primenjiv za veće površine.

Najbolje vreme za zasnivanje travnjaka na ovaj način je jesen ili rano proleće.

Osnovna obrada i površinska priprema zemljišta je ista kao kod pripreme zemljišta za postavljanja travnog tepiha. Sadnju je poželjno obaviti u trougao, na rastojanje od 10-15 cm. Odmah nakon sadnje neophodno je obaviti valjanje radi boljeg uspostavljanja kontakta sadnog materijala sa zemljištem, a potom izvršiti navodnjavanje i time omogućiti što pre ukorenjavanje u podlogu i iniciralo izbijanje novih izdanaka.